19 Fototips til nybegynnere

Under vil du lese en liste på 19 tips etter du har kjøpt ditt første kamera og vil begynne å ta litt mer profesjonelle bilder enn mobilbilder. Husk at dette er bare retningslinjer og du vil nok ikke bli ferdig utlært med det første. Men, noen tips til å bli litt bedre og komfortabel med fotografering.

 1. Hvordan holde kamera.

Dette høres kanskje innlysende ut, men mange nye fotografer holder ikke kameraet riktig, noe som forårsaker kamera rystelser og uskarpe bilder. Mens du etter hvert vil utvikle din egen måte å holde kameraet på, bør du alltid holde det med begge hender. Ta tak i høyre side av kameraet med høyre hånd og plasser venstre hånd under objektivet for å støtte vekten av kameraet. Jo nærmere du holder kameraet til kroppen din, desto stiller vil du kunne holde det. Hvis du trenger ekstra stabilitet, kan du lene deg opp mot en vegg eller huke ned på knærne, men hvis det ikke er noe å støtte seg på, kan det også hjelpe å innta en bredere holdning.

 

 1. Hvordan holde kamera.

Dette høres kanskje innlysende ut, men mange nye fotografer holder ikke kameraet riktig, noe som forårsaker kamera rystelser og uskarpe bilder. Mens du etter hvert vil utvikle din egen måte å holde kameraet på, bør du alltid holde det med begge hender. Ta tak i høyre side av kameraet med høyre hånd og plasser venstre hånd under objektivet for å støtte vekten av kameraet. Jo nærmere du holder kameraet til kroppen din, desto stiller vil du kunne holde det. Hvis du trenger ekstra stabilitet, kan du lene deg opp mot en vegg eller huke ned på knærne, men hvis det ikke er noe å støtte seg på, kan det også hjelpe å innta en bredere holdning.

 2. Ta bildene i RAW-format  (.CR2)

RAW formater er nesten likt jpeg, det er bare det at RAW komprimerer ikke bildene du tar i kameraet. Når du tar bilder i RAW vil kameraet lagre bildene som dem blir tatt, det vil si hvis du legger inn en RAW fil i Lightroom vil du kunne redigere bildet sånn som du ønsker.

Tar du bilder i jpeg så vil du ikke kunne redigere bildene så mye som på et RAW bilde. Det sier seg kanskje selv? RAW = Rå- bildefil :P

 

bokeh nordfoto.no kenneth hauen blomst med flotte naturlig bakgrunnsfarger i bokeh

 3. Lær deg hvordan ISO, Blender og Lukkertid fungerer.

Disse jobber kontinueli med hverandre, hvis ikke du bruker manuell styring noe jeg anbefaler deg til å gjøre når du tar bilder. Så under så er de tre satt opp i rekkefølge.

ISO: ISO kontrollerer kameraets lysfølsomhet. En lav ISO-innstilling betyr at kameraet vil være mindre følsomt for lys, mens en høyere ISO betyr at det vil være mer lysfølsomt. En ISO-innstilling på 100 til 300 er vanligvis ideell når du fotograferer utendørs på dagtid, men når du fotograferer i situasjoner med lite lys, for eksempel innendørs eller om natten, kan en høyere ISO på 400 til 800 eller høyere vil eller kan være nødvendig.

Blender: Blenderåpningen er åpningen i objektivet ditt og kontrollerer hvor mye lys som slipper gjennom til kameraets sensor. En bredere blenderåpning (indikert med et lavere f-tall) slipper gjennom mer lys, mens en smal blenderåpning (indikert med et høyere f-tall) slipper gjennom mindre lys. En bred blenderåpning er flott når du vil isolere motivet, men når du vil at hele scenen skal være i fokus, for eksempel med gruppebilder, må du bruke en smal blenderåpning.

Lukkerhastighet: Lukkerhastighet kontrollerer hvor lenge lukkeren forblir åpen når du tar et bilde. Jo lenger lukkeren forblir åpen, jo mer lys slipper gjennom til kameraets sensor. En rask lukkerhastighet er bra for frysing, mens en lengre lukkerhastighet vil uskarpe bevegelser.

Sjekk ut vår artikel om Iso, Blender og Lukkertid

Bilde: Kenneth Hauen – Tatt med Canon 5D Mark 4 – Sigma 70-200 F2.8.
Info: ISO: 160 | 200m | f / 2.8 | 1/500sec

4. Stor blender for Portrettbilder

Når du tar portretter, enten det gjelder mennesker eller dyr, bør motivet være hovedfokuset i bildet, og den beste måten å oppnå dette på er å bruke en bredere blenderåpning. Dette vil holde motivet skarpt, mens du slører eventuelle distraksjoner i bakgrunnen. Husk at et mindre f / tall betyr en bredere blenderåpning og jo bredere blenderåpningen er, desto mer dramatisk blir denne effekten. Noen linser kan gå så lavt som f / 1.2, men selv blenderåpninger på f / 5.6 kan gjøre susen. For bedre å forstå hvordan blenderåpningen påvirker bildene dine, bytt til blenderprioriteringsmodus (Av eller A) og prøv å ta noen bilder med forskjellige blenderåpninger.

 

5. Liten blenderåpning for Landskap & Naturbilder

Landskapsfotografier krever en annen tilnærming, fordi alt fra steinene i forgrunnen til fjellene i bakgrunnen skal være skarpt i fokus. Så hver gang du tar opp en scene der du vil at alt skal være fullt i fokus, bør du velge en smal blenderåpning i stedet for en bred.

Et større f / tall betyr en smalere blenderåpning, så gå mot f / 22 eller høyere, avhengig av hva objektivet ditt tillater. Igjen, ved hjelp av blenderprioriteringsmodus (Av eller A) kan du eksperimentere med forskjellige blenderåpninger uten å måtte bekymre deg for å justere lukkertiden hver gang

Les vår artikel om blender og dybdeskarphet her. Nyttig å vite hva slags blender man burde bruke når man tar landskapsbilder, men også portrett bilder.

Bondhusvatnet 43 fremside

6. Hvordan bruker du blender og lukkertid prioriteringer


Hvis du vil gå ut av automatisk modus, men ikke føler deg trygg nok til å bytte til manuelle kamera innstillinger ennå, er Aperture Priority Mode (A eller Av) og Shutter Priority Mode (S eller Tv) to veldig nyttige alternativer som er tilgjengelige på de fleste kameraer og vil gi deg mer kontroll uten å være altfor komplisert.

Med blenderprioriteringsmodus kan du velge blenderåpningen du vil bruke, og deretter justerer kameraet lukkertiden tilsvarende. Så hvis du for eksempel tar et portrett og vil sløre bakgrunnen, kan du ganske enkelt velge en bred blenderåpning og la kameraet finne ut hvilken lukkertid som passer.

I lukkerprioritetsmodus velger du lukkertiden du vil bruke, og kameraet velger blenderåpningen for deg. Så hvis du for eksempel vil få et klart bilde av hunden din som kjører mot deg, kan du velge en rask lukkertid og la kameraet velge blenderåpningen for deg.

7. Øk ISO Hastigheten! Ikke vær så redd :D

​Mange fotografer prøver å unngå å ta bilder i høy ISO, da de er redde for at det vil føre til kornete bilder eller ‘støy’. Men selv om det er sant at bruk av høyere ISO kan føre til lavere bildekvalitet, er det en tid og et sted for alt.

Hvis du ikke kan senke lukkertiden på grunn av bevegelsesuskarphet og et stativ ikke er et alternativ, er det bedre å få et skarpt bilde med litt støy enn ikke noe bilde i det hele tatt, og du vil uansett kunne fjerne mye støy i etterbehandling. Dessuten har kamerateknologien forbedret seg så mye de siste årene at det nå er ganske mulig å produsere fantastiske fotografier selv på ISO 1600, 3200, 6400 eller høyere.

En måte å minimere støy når du skyter på høyere ISOer er å bruke en bredere blenderåpning når det er mulig. Litt overeksponering av bildet ditt kan også hjelpe, fordi det å gjøre lyse områder mørkere i etterbehandling ikke vil øke støyen, mens det å gjøre mørke områder lettere definitivt vil gjøre det.

8. Sjekk alltid ISOen før du tar bilder!

Å oppdage at du ved et uhell har tatt en hel serie bilder i ISO 800 på en lys solrik dag, kan være ekstremt frustrerende, spesielt hvis bildene ble tatt for å dokumentere en spesiell anledning som bursdag, jubileum eller annen hendelse som ikke kan gjenskapes.

Det er imidlertid en enkel nok feil å gjøre, så for å unngå denne ubehagelige overraskelsen, gjør det til en vane å sjekke og tilbakestille ISO-innstillingene dine før du begynner å skyte noe. Alternativt kan du gjøre det til en vane å tilbakestille dette hver gang du er klar til å legge kameraet tilbake i vesken.

Rauland 2

9. Ikke bruk den innebygde flashen! 

Hvis du ikke er forsiktig, kan bruk av kameraets innebygde blits om natten eller i svakt lys føre til ubehagelige effekter som røde øyne og harde skygger. Generelt er det bedre å skru opp ISO og få mer støyende bilder enn å bruke blitsen på kameraet og risikere å ødelegge bildet helt.

Noen ganger kan det imidlertid hende at det rett og slett ikke er nok lys, og hvis du ikke har belysning utenfor kameraet, vil du ikke ha noe annet valg enn å bruke den innebygde blitsen. Hvis du befinner deg i denne situasjonen og ikke vil gå glipp av skuddet, er det et par ting du kan gjøre. Først av alt, finn blitsinnstillingene i kameraets meny og reduser lysstyrken så mye du kan.

For det andre kan du prøve å spre lyset fra blitsen ved å legge noe over det. Sikring av et stykke papir eller ugjennomsiktig scotch tape over blitsen, for eksempel, kan bidra til å spre lyset og myke det. Eller du kan sprette lyset av taket ved å holde litt hvit papp foran den i en vinkel.

10. Lær om hvitbalansen. 

Hvitbalanse kan hjelpe deg med å fange farger mer nøyaktig. Ulike typer lys har forskjellige egenskaper, så hvis du ikke justerer hvitbalansen, kan fargene i fotograferingen få en litt blå, oransje eller grønn nyanse eller ‘temperatur’.

Hvitbalanse kan selvfølgelig fikses i etterbehandling, men det kan bli litt kjedelig hvis du har hundrevis av bilder som trenger små justeringer, så det er bedre å få dette riktig i kameraet. Noen av standardinnstillingene for hvitbalanse du finner på kameraet ditt inkluderer automatisk hvitbalanse, dagslys, overskyet, blits, skygge, fluorescerende og wolfram.

Hver av disse er symbolisert med et annet ikon, så hvis du ikke er sikker på hvilken som er hvilken, sjekk kameraets manual. Automatisk hvitbalanse fungerer bra i noen situasjoner, men det er generelt best å endre innstillingen i henhold til hvilken type lys du skyter i.

11. Histogram

Selv om du sannsynligvis ser på kameraets LCD-skjerm for å se om du har eksponert et bilde riktig, er ikke dette en pålitelig måte å vurdere eksponering på, da bilder kan se lysere eller mørkere ut på skjermen enn de egentlig er. Den beste måten å kontrollere eksponeringen nøyaktig på tidspunktet for opptaket er å bruke kameraets histogram, som er den lille grafen som vises ved siden av bildene dine.

Å lære å tolke histogrammet vil ta litt tid og praksis, men den korte forklaringen på det er at det gir deg informasjon om toneområdet som finnes i bildet ditt. Venstre side av diagrammet representerer svart eller skygge, og høyre side representerer hvite eller høylys.

Hvis grafen er forskjøvet til høyre, kan bildet ditt være overeksponert, og du har mistet mange detaljer i de lysere områdene av bildet. Hvis det er skjevt til venstre, er det sannsynligvis undereksponert og vil være for mørkt.

overnatting, Skien, Telemark, Norway, Bestul, Bestul jakthus, Luksefjell, opplevelser, restaurant, nordfoto.no, natur media, natur, bestul jakthus, bestuljakthus, canon5d, sigma 70-200 sport, landskap og natur, fjellvettreglene, fjellsikt, landskap og naturfotografi økteren økter fisking elmotor båt fiskekort grilling sommerkos vinterkos kamera camera Pronto camera

12. Lek med perspektivene

Den beste måten å bli litt mer kreativ med fotograferingen din er å eksperimentere med perspektiv. Nøyaktig samme scene kan ofte se veldig annerledes ut når den nærmer seg fra en annen vinkel, og å fange motivet ditt ovenfra eller under kan endre hele følelsen av et fotografi.

Ikke alle vinkler vil fungere for hvert fotografi, selvfølgelig, men du vil aldri vite hva som fungerer og hva som ikke fungerer hvis du ikke eksperimenterer. Når du skyter dyr eller barn, kan du prøve å komme ned til deres nivå og se verden gjennom øynene deres. Hvis du skyter et portrett, hvorfor ikke stå på en benk og skyte motivet ditt ovenfra?

The Rule of Thirds: Lær tredjedels regelen. Så brekk den. Og fremfor alt, ha det gøy!

13. Hold øynene i fokus

Når du tar portretter, vil du fokusere på et veldig lite område, så det vil være viktigere enn noen gang at du får et fint skarpt bilde. Spesielt øynene er en viktig ansiktsfunksjon, og de er ofte det første folk ser på, spesielt når det gjelder nærbilder og hodeskudd.

Med dette i tankene, bør motivets øyne være hovedfokuset ditt. For å få begge øynene fine og skarpe, velg et enkelt fokuspunkt og sikt det mot et av øynene. Når det første øyet er i fokus, holder du utløserknappen nede halvveis ned og flytter kameraet litt for å komponere bildet på nytt og inkludere det andre øyet.

14. Ha bakgrunnen i tankene når du tar bilder. 

Generelt sett bør bakgrunnen være så enkel og ryddig som mulig, slik at den ikke trekker betrakterens oppmerksomhet bort fra hovedmotivet på bildet. Dempede farger og vanlige mønstre har en tendens til å fungere bra, fordi du ikke vil at seerne skal ende opp med å være mer interessert i den fargerike bygningen eller kirketårnet i bakgrunnen enn modellen din.

Å fikse en distraherende bakgrunn kan være så enkelt som å flytte motivet eller endre vinkelen, men hvis det ikke fungerer, kan det være mulig å skjule det ved å bruke en bredere blenderåpning og komme inn så nær motivet ditt som mulig. Når du kan, kan du imidlertid prøve å holde bakgrunnen nøytral, spesielt hvis du plasserer motivet ditt på siden av bildet og bakgrunnen er veldig synlig.

15. Invister i godt utstyr

Hvis du vil få skarpe bilder i svakt lys uten å heve ISO for mye, er et stativ et viktig tilbehør. Det vil også tillate deg å eksperimentere med fotografering med lang eksponering, der du lar lukkeren stå åpen i sekunder eller til og med minutter om gangen, noe som kan gi noen fantastiske effekter når du fotograferer ting som bylandskaper eller elver og fossefall.

Når du kjøper ditt første stativ, er det noen få ting du bør vurdere, for eksempel vekt, stabilitet og høyde. Vekt er viktig fordi du skal bære stativet rundt med deg og ikke vil ha noe for tungt, men det må også være stabilt nok til å støtte kameraet og linsene du planlegger å bruke.

16.  Ta bildene om morgenen og kveld

Belysning kan lage eller ødelegge et bilde, og tidlig morgen og kveld er allment antatt å være de beste tidene på dagen for å ta bilder. I fotografering, timen like etter at solen står opp eller før den går ned kalles “golden hour”, fordi solen er lavere på himmelen og lyset er mykere og varmere.

Enten du tar opp landskap, portretter eller stilleben, kan bruk av tidlig morgen- eller kveldslys gi bildene en rolig følelse med den varme gløden og de lange skyggene den kaster. Selvfølgelig er den gylne timen ikke den eneste gangen du kan få gode utendørsbilder, men det gjør det lettere.

overnatting, Skien, Telemark, Norway, Bestul, Bestul jakthus, Luksefjell, opplevelser, restaurant, nordfoto.no, natur media, natur, bestul jakthus, bestuljakthus, canon5d, sigma 70-200 sport, landskap og natur, fjellvettreglene, fjellsikt, landskap og naturfotografi økteren økter fisking elmotor båt fiskekort grilling sommerkos vinterkos kamera camera Pronto camera

17.  Invester i gode programmer for redigering

Når du begynner å ta bilder i RAW, vil etterbehandling bli et must i stedet for en ettertanke, så du må investere i noe fotoredigeringsprogramvare som lar deg utføre grunnleggende redigeringsoppgaver som beskjæring, justering av eksponering, hvitbalanse og kontrast, fjerning av flekker og mer.

De fleste profesjonelle fotografer bruker programmer som Adobe Photoshop eller Lightroom, men hvis du vil ha noe litt mindre kostbart til å begynne med, kan du prøve Photoshop Elements, Picasa eller Paint Shop Pro.

18.  Vær obs på hva du deler 

Det er viktig å innse at hver fotograf, uansett hvor erfaren eller talentfull han er, får noen middelmådige bilder. Grunnen til at deres porteføljer er så imponerende, er imidlertid at de bare viser sitt beste arbeid; de kjeder deg ikke med ti bilder av en nesten identisk scene.

Så hvis du vil at arbeidet ditt skal skille seg ut når du deler bildene dine på Facebook, Instagram eller bildedelingssider, prøv å begrense det til bare et par veldig gode bilder fra hver fotografering. Du har kanskje tatt hundrevis av bilder på vennens bursdagsfest eller fotballkampen til sønnen din, men ved å vise dem alle skjuler du de fem eller ti virkelig flotte bildene du fikk.

19.  Lær av dine feil. 

Å få overeksponerte, uskarpe eller dårlig komponerte bilder kan være frustrerende, men heller enn å la slike bilder ta motet fra deg, bruk dem som et læringsverktøy. Neste gang du får et dårlig bilde; ikke trykk på slett-knappen umiddelbart. Bruk heller litt tid på å studere bildet for å finne ut hva som gikk galt og hvordan du kan forbedre det.

Mesteparten av tiden vil det være en enkel løsning som å prøve en annen komposisjon eller bruke en raskere lukkerhastighet, men hvis du ser noen tilbakevendende problemer, vil du ha en sjanse til å studere spesifikke aspekter ved fotografering og styrke dine svakere områder .

Vis / Skjul Kommentarer (4 kommentarer)
L

4 Comments

  1. Morten T.

    Mye bra her.
    Mange gode punkter.

    Reply
  2. Morten T.

    Mye bra her.
    Mange gode punkter.

    Reply
  3. Siv

    Jeg husker jeg glemte å skru på autofokus så alle bildene ble uklare.
    Må ha med en huskeliste når jeg er ute å knipser.

    Reply
  4. Siv

    Jeg husker jeg glemte å skru på autofokus så alle bildene ble uklare.
    Må ha med en huskeliste når jeg er ute å knipser.

    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Innhold