Fokuseringsteknologier for Canon

Forklaring på hva USM og STM betyr og er

Forklaring på forkortelser:

  • USM = Ultrasonic Motor
  • STM = Stepping Motor
  • EF = Electro-Focus
  • AF = Autofocus
  • IS(inkl – Hybrid IS) = Image Stabilization
  • SWC Teknologi = Subwavelentgh Structure Coating
  • DC = direct current (Likestrøm)

Ca statisikk for Canon’s Objektiver

  • 09 EF-M Objektiver
  • 11 EF-S Objektiver
  • 04 EXTENDERE (EF + RF)
  • 19 EF Fixed
  • 04 EF MACRO (Fixed)
  • 17 RF Lenses
  • 07 EF TILT/SHIFT
  • 18 EF Zoom
  • Det er ca per 2021 – 90 modeller (EF/EF-S/EF-M/RF + extendere)
  • Ca. 50 av disse USM objektiver – inkl Nano USM
  • Ca. 25 er STM objektiver
  • TiltShift og Extendere har ikke fokusering.
  • Det finnes også noen få objektiver som ikke har verken USM eller STM
  • 20 Cinema EOS objektiver med EF

 

Men hva er forskjellen?

1) DC (Direct Drive Motor)
Hvis objektivet ikke har USM eller STM vil det sansynligvis være DC, denne tilbyr også autofokus men på en annen måte, som for eksempel at den ikke er kjapp, myk i fokuseringen eller fokuserer stille.

2) USM (Ultrasonic Motor)

USM var den første teknologien for AF(autofokus) objektiver på 1987 med Canon EF 300mm f/2.8L USM
– USM er også den mest brukte AF motoren i EF objektiver. Alle USM motorer konverterer den ultrasonic vibrasjon energien til å rotere objektivet. 93 av Canon objektiver så bruker ca 58 av dem USM.

3) STM (Stepping Motor)

STM-objektiver fanger inn fantastiske bilder og enda bedre videoer. De er oppkalt etter en teknologi kalt trinnmotor, som gjør at objektivet kan fokusere jevnt og stille.
Det er to utrolige praktiske egenskaper å ha når man tar film.

Mens noen motorer i objektivene lager en høylytt og distraherende lyd under fokuseringen, er STM-objektivene stille og lar deg fange opp det som høres rundt deg av naturlige lyder.
Canons STM-teknologi danner grunnlaget for et utvalg av ekstremt stille objektiver som er raske nok til å ta bilder i de fleste situasjoner.

Det er i dag, 2021 ca 25 STM objektiver.

Ring-type:

Ring-type USM er den mest brukte i AF motorer i Canon EF linje.

Denne typen er meget stabil, iht at de har høye holdekrefter slik at når motoren er slått av at den fokuserende linsegruppen holdes på plass uten ytterligere endinger trengs.

De starter og stopper kjapt for å sikre den beste fokusen.

 

Micro USM I:
I motsetning til ringen USM, der statoren og rotoren er separate deler, kombineres rotoren, statoren og drivutstyret i Micro USM-utformingen til en enhet omtrent halvparten av vekten av en ringtype USM-motor. Mens den mer kraftfulle ringtypen USM er designet for å passe i en sirkulær tønne på et objektiv, noe som gjør den ideell til bruk i store profesjonelle zoomobjektiver, ble Micro USM-motoren skapt for å passe i et bredt spekter av linser uten å være begrenset til størrelsen på linsetøylen. Mikromotorer er også billigere å produsere, noe som gjør dem mer egnet for bruk i forbrukslinser der kostnad er et problem.

I prinsippet fungerer Micro USM på en lignende måte som en ringtype USM, med ultralydvibrasjoner skapt av piezoelektriske elementer. Det er fire piezoelektriske lag, hver konstruert av to piezoelektriske elementer i alternerende fase. Disse elementene er forskjøvet fra hverandre i alternerende faser med 90 °. Å bruke en vekselstrøm til bare A-fasen får statoren til å vibrere til venstre og høyre. Hvis strøm påføres B-fasen, vil statoren rotere fremover og bakover. Når strøm tilføres både A-fasen og B-fasen, blir den resulterende bevegelsen roterende når spissen av statoren beveger seg, for eksempel venstre, bak, høyre, fremover, venstre, bak, høyre, fremover. Denne rotasjonskraften påføres hoveddrevet, som igjen brukes til å drive girene til fokuseringsmekanismen.

Micro USM II:

Resultatet er at Micro USM II er omtrent halvparten av størrelsen og halvparten av vekten til en Micro USM-motor, og likevel beholder nesten de samme ytelsesegenskapene. Den lille størrelsen betyr at Micro USM II er godt egnet til bruk i kompakte zoomobjektiver. Det første objektivet med Micro USM II var EF 28-105mm f / 4-5.6 USM, som ble lansert i 2000.

 

STM

Den neste fokuserte motorteknologien som ble utviklet, var litt annerledes. Først introdusert i 2012, er STM-objektiver bra for stillbilder, men de er gode for video fordi STM (stepper). Motoren gir jevn, stille fokusbevegelse.

En trinnmotor bruker DC (likestrøm) som går gjennom flere spoler organisert i grupper. Tilførsel av strøm til gruppene i en sekvens roterer motoren ett trinn av gangen. Flere grupper gjør det mulig å gjøre mer presise trinn eller bevegelser.

Når kompakt størrelse er viktigst, bruker Canon STM-teknologi av gir. Dette bruker spiralformede gir for å drive fokuset uten å ta mye plass. Større linser bruker et blyskrue-type STM-system. Dette er en større STM-enheter, men det er raskere og roligere.

 

Nano USM:

Den siste utviklingen, Nano USM-teknologi, ble introdusert med den oppdaterte EF-S 18-135mm f / 3.5-5.6 IS USM-linse i 2016. Målet var å produsere en motor som kan levere den hastigheten fotografene ønsker for stillbilder med den glatte, jevne og stabile justering kreves for video.

Som tidligere USM-motorer bruker Nano USM ultralydvibrasjon for å skape bevegelse, men den er veldig liten og leverer fortsatt høy autofokusytelse.

Som andre USM-enheter har Nano USM-motoren en elastisk metallkropp, et keramisk spenningselement og en drivenhet. Sende strøm og variere spenningen som påføres de keramiske elementene skaper to typer vibrasjoner, som gjør det mulig for motoren å nøyaktig kontrollere hastigheten og retningen på drivenheten. Bevegelsen er imidlertid lineær snarere enn rotasjon – objektivets fokuselementer drives av et stativ med styrestenger for å kontrollere bevegelsen forover og bakover. Resultatet er jevn fokusering med fin kontroll over hastighet og nesten lydløs drift.

RF 70-200mm F2.8L IS USM ble lansert i oktober 2019 og er det første objektivet som har Dual Nano USM-teknologi. Den har to Nano USM-motorer, som hver kjører forskjellige linsegrupper, og jobber sammen for å produsere raskere og mer effektiv fokusering.

(canon.com)

Vis / Skjul Kommentarer (0 kommentarer)
L

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Innhold

Innhold