Har du noen gang stilt spørsmålet om å bruke manuelle innstillinger til en profesjonell fotograf? Da får man alltid svar som, «det kommer an på», «hva skal du ta bilde av» også videre. Du tenker kanskje «ahh kan du ikke bare svare på spørsmålet mitt da?». Ja, vi skal prøve vårt beste å svare på disse spørsmålene for deg. Hvis du har spørsmål kan du selvfølgelig ta kontakt med oss.

For det første, denne artikkelen gir deg ikke garantert perfekte bilder, dette er selvfølgelig en treningssak. Du må regne med å komme hjem til uskarpe, altfor lyse eller mørke bilder, men da lærer du til neste gang.

Okei, la oss begynne med forståelsen av alt detta.

Manuelle kamera innstillinger

Vi begynner med tilpasse fokuset og setter auto fokus. Kommer an på objektivet man bruker, men de fleste burde ha en auto fokus/manuell fokus knapp. Jeg anbefaler autofokus hvis du skal ta bilder av objekter i bevegelse, bilder av dyr, makro bilder, portrett bilder, dåp bilder, bryllups fotografering.

Så anbefaler jeg manuelle innstillinger ved landskap og natur bilder. Jeg bruker auto fokus og manuell fokus hele tiden. Men jeg anbefaler deg å bruke auto fokus.

Til innstilling på selve kameraet så anbefaler jeg deg å bruke 3×3 +diag som du ser i bildet. Også for fotografer, «Tredjedelsregelen», det kommer vi til senere.

Hvis du har problemer med å fokusere ved portrettbilder, eller andre for den saks skyld så prøv «Focus and Re-frame» metoden. Vi bruker “Live View shoot” for denne metoden.
Set 1 punkt for AF(Auto fokus), ikke bruk alle du har, dette kan forstyrre fokuseringen din. Så prøv med ett punkt fokusering. Etter å ha satt Grid display til 3×3+diag – pass på at personen eller objektet du skal ta bilde av er i midten av rammen, og så trykker du lukker knappen(den du tar bildet med) halvveis ned slik at den fokuserer og du hører et “biip”. Nå mens du gjør dette, så “re-framer” du bildet ditt, pass på at det nederste krysset i 3×3 er på personen eller objektet -så trykker du lukker knappen.

Så: Sentrer bildet -> fokuser -> endre bildeområde -> og ta bildet.

Vi begynner med lukkerhastighet. På Canon kamera så er det denne som er merket av i bildet. Dette er lukkerhastigheten som er satt på kameraet.

Du kan begynne med å ha den på 1/125 hvis du er usikker på hvor du skal starte.

  • A: jeg hadde 1/500 fordi jeg var ute å tok landskapsbilder fra Seljordsvatnet
  • blender på f/7.1 fordi jeg ønsket å ha det meste i fokus.
  • ISO på 100 fordi det ikke var spesielt mørkt.

Sjekk ut bildet her

Hvis bildene dine etterlater seg «dra merker» fra lys eller objekter så er lukkerhastigheten altfor høy, jeg anbefaler en lukkerhastigheten fra 1/80 og ned uten stativ.
Jo lavere lukkerhastigheten du har jo mørkere blir bildene, jo høyere lukkerhastigheten jo lysere:

  • 0″-30″ = lysere
  • 1/80-5000 = mørkere

Lukkerhastigheten er tiden det tar for lukkeren i kameraet ditt til å være åpen. Så jo kjappere lukkertid jo mindre lys kommer inn til sensoren og jo lenger lukkeren er åpen jo mer lys slippes inn på sensoren.

Tar du for eksempel bilde av stjernehimmelen så anbefaler jeg deg å lese denne artikkelen på hvordan få de beste stjernebildene.

Blender (Aperture)

Manuelle kamera innstillinger
Alle elsker de flotte bildene som har en silkemyk ufokusert bokeh bakgrunn og dybdeskarpheten på bildet, dette har noe med blenderen å gjøre. Denne delen er ganske enkel å forstå. Jo høyere tall jo mer vil være i fokus og jo lavere jo mindre vil være i fokus.

Ettersom blenderåpningen er satt høyere (f.eks. f/7.1), begynner bakgrunner eller områder som ikke er i fokus å bli skarpere. Når du skruer ned blenderåpningen (f/2.0) øker den grunne dybdeskarpheten og bakgrunnen din blir enda mer ute av fokus.

Aperture/blender styrer mengden lys til sensoren. Å kontrollere blenderåpningen på kameraet er som å myse øyet for å få et skarpere bilde eller redusere lysintensiteten når solen treffer ansiktet ditt direkte. Når du lukker blenderåpningen ved å øke blenderverdien (for eksempel øke f/1,8 til f/3,5), vil mindre lys hoppe av kameraets sensor og bildet blir mørkere.

Så en kjapp forklaring:

  • f/1.0 <- 22 = lysere
  • f/1.0 -> 22 = mørkere

f/2.8 vil gi lysere bilder enn det f/7.1 vil

  • f/7.1 gir en videre dybdeskarpehet, bakgrunn/forgrunn er mer i fokus
  • f/2.8 gir en grunnere dybdeskarphet, bakgrunnen/forgrunn er ute av fokus

 

Iso

Hvis du fotograferer i dårlig lys kan du sette ISO til rundt 800. Hvis du velger å fotografere utendørs på dagtid, kan du til og med skru ned til ISO 50-200.

ISO er standarden for å stille inn følsomheten til kameraet ditt. Det pleide å ha å gjøre med filmstandardene en gang for lenge siden.

De fleste kameraer har en naturlig ISO. Det kan også være lurt å fikse ISO-en din til dette tallet og deretter leke med de andre innstillingene for å få en god eksponering av motivet. ​Når du fotograferer i dårlig lys, kan du stole på at ISO-en pumper opp lysstyrken. Men du vil legge merke til at når du begynner å øke ISO, er det en økning i støynivået også. Så du vil ikke gå for langt når du tar bilder ute eller uten studiolys.

Andre innstillinger og tips

Zoomområde

50 til 80 mm for portretter.
12 eller 24 mm for brede landskap og naturbilder

Blenderåpning

f/3.5 slik at motivet er i fokus og den grunne dybdeskarpheten ikke er for overveldende. f/7.1 på landskapsbilder, naturbilder o.l 

​Med kit-objektiver mens du zoomer inn er blenderåpningen variabel og øker.​​ Hvis du jobber med et kit-objektiv, kan det være lurt å fotografere litt bredt, slik at du kan få plass til en lavere blenderåpning.

Hvitbalanse

3000k for en nøytral hvitbalanse.
5​600k for en varm fargetemperatur.
Du kan også la den stå på auto/eller landskap.

Hvis du fotograferer i raw, vil du være i stand til å fikle med hvitbalansen ganske enkelt mens du etterbehandler bildene i Lightroom.

Du kan la hvitbalansen være noe rundt 3300k for å få en nøytral hvit farge. Juster gjerne disse innstillingene for å få en fargetemperatur som ser like nær det du ser.

Lukkerhastighet

1/125 vil gi deg et fint skarpt bilde.
Hvis du vil ta et lang eksponeringsbilde kan du sette det til mye lavere, men vi anbefaler at du monterer kameraet på et stativ.

ISO

800 for lavere lysinnstillinger.
50-200 for utendørs- og dagsbilder.

Så der har du det – noen eksempel innstillinger for å komme i gang

  • Sett fokus på auto.
  • Juster ISO etter lyset.
  • Sett zoomen til ca. 70 mm for portretter eller 12-24 mm til 35 mm for landskap.
  • ​Still inn blenderåpningen til omtrent f​/​3.5. Du kan gå lavere eller høyere for å leke med dybdeskarpheten og kontrollere lys mengden.
  • Still inn lukkerhastigheten til 1/125.
  • Sentrér innrammingen av bildet ditt, fokuser ved å trykke utløseren halvveis ned, ramme inn på nytt til en tredjedels regel (The Rules of Third – Tredjedelsregelen), og klikk.
  • Innstillingene ovenfor er kun en referanse til å begynne med. I nesten alle situasjoner må du slå inn noen endringer for de fleste innstillingene for å få et godt eksponert bilde.
  • Husk å endre innstillingene når du tar bildene!
  • Prøv ut Bulb mode.

Vel, sannheten er at vi leser massevis av ting og når vi går ut, går all teorien ut av vinduet av det du har lest her. Den beste måten å lære på er å gå ut og gjøre feil. Ta de verste bildene dine og lær av feilene du har gjort. Jeg har tatt bilder av nordlys som alle bildene ble ute av fokus, fordi jeg glemte å sette fokus på auto. Så ja, man lærer.

Ønsker du mer hjelp kan du sende oss en melding eller kommenter under. :)

Vis / Skjul Kommentarer (5 kommentarer)
L

5 Comments

  1. Sofia

    likte bulb mode til å skyte stjerne og nordlysfoto.

    Reply
    • Kenneth

      Ja, er artig å bruke – så lenge man har et støtt stativ eller flate :)
      Kan også brukes til å ta flotte bilder av kjørende bilder på kvelden for å få de lys-sporene. :D

      Reply
  2. Sofia

    likte bulb mode til å skyte stjerne og nordlysfoto.

    Reply
    • Kenneth

      Ja, er artig å bruke – så lenge man har et støtt stativ eller flate :)
      Kan også brukes til å ta flotte bilder av kjørende bilder på kvelden for å få de lys-sporene. :D

      Reply
  3. Aksel

    Takk for en lett-forklart artikkel!

    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Innhold